Tietoa

Kuka olen

Opiskelin hierontaa vuoden Porvoon hierojakoulussa ja valmistuin syyskuussa 2018 koulutetuksi hierojaksi. Meillä koulutukseen kuului erikoisammattitutkinnon osa Nivelten liikkuvuuden edistäminenKoulutettu hieroja on nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattinimike, jota saa käyttää vain kyseisen ammattitutkinnon suorittaneet hierojat. Olen suorittanut myös jatkokoulutuksen: Myofaskiaalisen kivun tutkiminen ja hoitaminen. Tällä hetkellä opiskelen Perinteistä jäsenkorjausta ja Hieronnan erikoisammattitutkintoa.

Hieronnan vaikutuksia

Hieronnalla voidaan vaikuttaa lihasrasituksen vähetämiseen saamalla lihakset rentoutumaan ja elastisemmaksi. Hieronta vilkastuttaa veren ja nesteiden kiertoa ja nopeuttaa palautumista ja parantaa toimintakykyä ja vähentää kipua poistamalla kuona-aineita ja tuomalla hapekasta ja ravinteikasta verta kudoksiin. Hieronnalla voidaan vähentää arpien vaikutuksia vähentämällä ihonaluskudoskiinnikkeitä ja niiden syntyä. Hieronta voi parantaa rentoutumisen kautta henkistä hyvinvointia vähentämällä stressihormoonitasoja ja nostamalla mielihyvähormonien määrää veressä. Myös nivelten liikkuvuutta voidaan edistää hieronnalla.

Mitä eroa on urheilu­hieronnalla ja klassisella hieronnalla?

Klassisessa- ja urheiluhieronnassa ei ole suuria eroja, koska molemmissa käytetään samoja tekniikoita. Urheiluhieronnassa keskitytään enemmän urheilijan lajin kannalta lihasten ja nivelten toimintaan. Urheiluhieroja osaa myös tunnistaa eri lajeille tyypilliset ongelmat ja niille soveltuvat hoidot. Urheilijan lihashuolto on yksi Hierojan erikoisammattitutkinnon valinnaisista osista, joista yksi valinnainen osa kuuluu myös Koulutetun hierojan ammattitutkintoon. Toisin kuin Koulutettu hieroja, Urheiluhieroja -nimike ei ole suojattu ammattinimike, vaan kuka tahansa voi kutsua itseään urheiluhierojaksi.

Milloin hierontaan kannattaa tulla?

Kipu ja jännitystiloja sekä lihasperäistä päänsärkyä voidaan hoitaa hieronnalla. Arpikudosten vähentäminen (ihon ja lihaskudoksen) on yksi hyvä syy tulla hierontaan. Jos kärsit ryhtiongelmista, voidaan myös niihin pureutua manuaaliterapialla ja itse suoritettavilla venyttely ja voimisteluharjoituksilla. Leikkausten jälkihoitona hierontaa voidaan käyttää laskemaan turvotusta ja vähentämään arpikudoksen muodostumista.

Hieronta urheilun jälkeen

Heti harjoituksen jälkeen voidaan suorittaa kevyttä palauttavaa hierontaa. Itse käytän putkirullausta (foam rolling) lähes koko keholle jokaisen treenin päätteeksi. Harjoitusta seuraavana päivänä lihakset ovat jo palautuneet ja kestävät käsittelyä paremmin ja voidaan suorittaa voimakkaampaa hierontaa.

Huippukylmää mm. akuutteihin vammoihin ja tulehduksiin

Milloin ei hierontaan?

Akuutit vammat kuten revähdykset ja lihastulehdukset ovat esteitä hieronnalle (kontraindikaatioita eli vasta-aiheita). Tulehduksessa kipu on jatkuvaa ja alue kuumottaa ja punoittaa. Ihoinfektiot (esim. märkäpaiseet, karvatupentulehdukset) ja haavat, estävät tavallisesti vain paikallisesti hieronnan, jolloin terveitä alueita voidaan käsitellä. Näissä tapauksissa kuitenkin huippukylmä on oiva hoitomuoto.

Kuumeessa ja flunssassa ei pidä mennä hierojalle. Jos sinulla on patti jossakin päin kehoa, se tulisi tutkituttaa lääkärillä ennen hierontaa. Näin varmistutaan, ettei kyseessä ole syöpäkasvain. Syöpäkään ei välttämättä estä hierontaa, mutta tässä tapauksessa tulisi olla lääkäriltä lupa hierontaan. Laskimosairaudet, varsinkin laskimotukokset estävät hieronnan. Jos kuitenkin laskimotukos on hoidettu ja lääkäri on antanut luvan, voi hyvin mielin tulla hierontaan. Hemofiliaa eli verenvuototautia sairastaessa hierontaa ei suositella. Keskushermostoperäiset halvaukset (aivo- ja selkäydinperäiset) ovat usein este hieronnalle, koska hieronta saattaa voimistaa halvaustilaa.

Kannattaako hieronnan jälkeen urheilla?

En suosittele urheilua hieronnan jälkeen. On parempi levätä ja antaa kehon palautua hieronnasta, muutoin saatat menettää hieronnan hyödyt.

Mitä muuta hieronnan jälkeen?

Muista juoda tavallista enemmän vettä, jotta lihakset nesteytyisivät ja palautuisivat hieronnasta paremmin. Jos hieronnan jälkeen kärsit päänsärystä, voi kyseessä olla nestehukka. Hieronnan jälkeen voit saunoa maltillisesti, vältä kuitenkin nostamasta sykettä liiaksi ja huolehdi nesteytyksestä.